KHK News

Sävehof plockar hem guldet igen

Det här är den elfte gången på de senaste tretton åren som Sävehof har lyckats knipa guldmedaljen, och de gjorde det i en riktig rysare i matchen mot Höör. Det var en match som till mångt och mycket avgjordes av tränarbeslut, något som känns lite extra i och med att det var den sista matchen som Sävehofs tränare Henrik Signell hade med laget. Han har lyckats coacha detta damlag till flera stora segrar, och det här måste ha varit det perfekta avslutet med klubben.

Spännande ända in i slutet

En final ska gärna avgöras under de sista skälvande minuterna, även om kanske inte alla inbitna fans tycker om att se sitt lag behöva kämpa ända in i målgången. Det här var en riktig rysare, speciellt för alla som hejade på Sävehof. Det såg länge ut som att spelet var förlorat, särskilt när Höör gick upp i en ledning med tre mål när det bara var tio minuter kvar av matchen. Dessutom var det helt torrt i Sävehofs anfall, och det verkade som att guldet var väldigt långt borta. Tränaren tog då beslutet att slänga in Isabella Mouratidou som målvakt, och försökte öka på offensiven rejält.

Avgörande i sista sekund

En spelare som var helt avgörande när det kom till segern var Ida Odén, som stod för det sista målet i matchen. Med fyra sekunder kvar av ordinarie matchtid prickade hon in målet som avgjorde – och Sävehof är återigen svenska mästare. Hade målet inte gått in hade det blivit förlängning, eftersom matchen slutade 22 – 21. Vi gissar att det var extra skönt för Odén att få in den sista i kassen, eftersom det här är hennes sista säsong som elitspelare.

För Signell, som efter den här matchen slutar i klubben för att istället börja jobba på heltid med landslaget, är det här säkerligen ett bra besked på hur svensk handboll står sig gentemot internationella lag. Med så bra fighter från de bästa lagen i landet kommer landslaget bara att bli bättre de kommande åren.

Framtiden ser ljus ut för damhandbollen

Det är såklart alltid tråkigt när en stjärna lämnar sporten, men faktum är att det finns många lovande namn som har utmärkt sig under den gångna säsongen, som kommer att kunna ta över stafettpinnen från Ida Odén. En av de som hade stort inflytande på finalen var Julia Eriksson, som kvitterade till 19 – 19 när det bara var fem minuter kvar. En annan är Wilma Andersson, som startade i målet hos Sävehof och trots problem ändå visade att hon är en talang att räkna med. Det kommer att bli minst en lika bra, kanske till och med bättre, säsong nästa år, och vi ser fram emot att återigen följa alla matcher med spänning.