KHK News

Handbollstjejerna gör succé med Zumba

Zumba är något som har blivit alltmer populärt som träningsform i Sverige, både för att det är roligt och för att det är ett bra sätt för utövare i alla åldrar att få en mjuk träning som ger goda resultat. Elitidrottare är inget undantag när det kommer till Zumba, det finns många på absolut toppnivå som varvar sin vanliga träning med dansinslag eller andra, mer rytmiska träningsformer, för att få ett litet break i den vanliga träningen. Efter att Sabina Jacobsen blev skadad 2013 fick hon rådet att använda sig av Zumba för att komma igång med rehabiliteringen – vilket hon spred till lagkamraterna.

Dansglädje ända ut i tårna

Hela det svenska landslaget har börjat att använda Zumba i sin uppvärmning, som ett komplement till de vanliga rutinerna, eller, i alla fall tjejerna. Huruvida de manliga landslagsspelarna har fått en släng av danslusten kan vi än så länge bara spekulera i, men man kan alltid hoppas att en liknande video med killarna snart dyker upp. Kanske kan det vara ett bra sätt att bygga upp moralen i laget igen efter EM-förlusten? Damerna är i alla fall redan där, vilket de bevisade när videon av deras Zumba rutin blev en viral succé efter att den lagts upp på Instagram. Det var först Sabina som la upp den på sitt konto, innan det delades på landslagets offentliga instagram-konto. Fler än 155 000 personer hade sett klippet inom de första 18 timmarna det låg uppe.

1/4 final!!!!! ????

A post shared by Sabina Jacobsen (@sabinajacobsen) on

Ett sätt att bygga moral och sprida glädje

Något som är tydligt i videon är inte bara att damerna är väldigt synkade och uppenbarligen trivs i varandras sällskap – men också att de har kul på jobbet. Livet som elitidrottare är knappast en dans på rosor, men genom att sprida annorlunda träningsformer där rytm och glädje är inbakade kan man på ett enkelt sätt få ut lite av den stress och oro som byggs upp under säsongen på bara ett par minuter. Extra viktigt är det att bygga samspel mellan landslagsspelarna som kanske aldrig ens möts i sina klubblag. Svenska handbollsspelare är hett eftertraktade ute i Europa, och det är inte många på elitnivå som håller sig i Sverige i hela sin karriär. Att hitta en gemenskap i uppvärmningen är alltså inte bara något som ger en rolig instagram-video, det är också ett viktigt hjälpmedel till att bygga ett vinnande lag. Just den här dansen kom efter att laget kvalificerat sig till EM för första gången sedan 2001.

Leave a Reply