Blog

Spelsponsorer i handboll – ska de finnas?

Att stora spelbolag som Betsson sports, Bet365 och andra har blivit allt vanligare namn att se när det kommer till lagsporter är knappast en nyhet. Det har varit ett par år nu när nästan alla matchtröjor, stadior och officiella hemsidor för olika lag har visat upp reklam från en och annan spelsida, men frågan är vad det egentligen innebär för sporten – och om det bör vara okej. Det finns såklart två sidor av det här argumentet, och vi ska här göra vårt bästa för att reda ut vad som egentligen gäller när det kommer till sponsring från spelsidor online.

Lite oklart från juridiskt håll

Det första man bör ta i aktning är om det faktiskt är lagligt att ha reklam från olika spelsidor på lagens merch. Det som kan ställa till det rent juridiskt är det faktum att det bara är Svenska Spel som får lov att bedriva spelverksamhet online i Sverige, men de spelsidor som finns kommer enkelt runt detta genom att ha sina servrar och kontor i andra länder. Det är lite samma sak när det kommer till sponsring, det är många reklamer på TV som har spelats in utomlands, och som dessutom sänds på kanaler som inte är stationerade i Sverige. Liknande reklam har gjorts för till exempel alkohol i många år.

Det är alltså inget som säger att lagen inte kan ha sponsring från spelbolag, men det betyder inte att det är helt etiskt att gå med på att bära namn och loggor från spelbolag på sin utrustning.

Ska handbollen stödja spelbolagen?

Är det rätt att handbollen som sport blir en slags stöttepelare för spelbolag som håller till utanför Sveriges gränser? Detta är en fråga som dykt upp ganska ofta de senaste åren, och det finns många argument både för och emot. Det som talar för att det ska godkännas är att många anser spelbolagen vara en sponsor som alla andra, och att inga speciella regler bör gälla för dem. Det kan också argumenteras att spelbolagen faktiskt tillför någonting till handbollen, eftersom chansen att kunna tjäna pengar samtidigt som man tittar på sport kan locka fler att börja följa sporten i fråga.

Handbollen är ännu inte lika stor i betting-världen som till exempel hockey och fotboll, men en ökning har setts under senare år, när alltfler spelbolag har plockat upp handbollen och erbjuder numera odds på både nationella och internationella turneringar. Kan detta användas för att rättfärdiga sponsringen från bolagen?

Ett moraliskt dilemma

De som inte tycker att spelbolag ska få vara med i sponsringen av sport i allmänhet, och handboll i synnerhet, menar att detta kan ses som ett ställningstagande för bettingen. Det finns problem för sportindustrin med att stötta onlinespel, inte minst för de ökade siffror gällande spelberoende som dykt upp. Det kan också skapa problem mellan sporten och lagen gentemot Svenska Spel, eftersom de utländska spelbolagen egentligen inte ska finnas som konkurrens. Det är svårt att säga vem som egentligen har rätt, men det är helt klart ett ämne som bör lyftas och argumenteras av alla som är involverade i handbollen, vare sig man är ledare, spelare eller åskådare.

Leave a Reply