Blog

Kan det bli ett stressmoment att spela handboll?

Det här är en fråga som blir alltmer aktuell ju mer stress som uppmätts i samhället. Vi vet att fler och fler blir utmattade, går in i väggen och måste bli sjukskrivna på grund av stress, men vilka effekter som finns när det kommer till handboll är det mindre prat om. Det vi vet är att det alltid är en bra idé att varva ner med något efter en match, gärna något som inte kräver någon fysisk ansträngning, men som ändå håller uppe pulsen. Vi rekommenderar att spela med en Mobilautomaten bonuskod online, eftersom det är en aktivitet som kommer att hålla uppe din energi, men inte trötta ut dig.

Försök att hålla balansen

Det har blivit mer stressigt överlag att hålla på med sport, eftersom pressen på den professionella sporten har blivit så mycket högre. Det är mer krav på att prestera, sponsorerna kräver mer vinst och tränarna vill ha bättre resultat, det är en utveckling som är skrämmande om man tänker på det. Ju mer press som kommer på spelarna, ju mer kommer att sippra ner i åldrarna och till slut hamna på både ungdomslag och tränare. Det är viktigt att försöka hålla en balans i livet, och det gäller även för dig som inte spelar professionellt – har du inte tid att träna flera gånger i veckan ska du heller inte göra det.

Spelet har blivit snabbare

Tittar man på matcher från ett par årtionden sen ter sig spelet väldigt långsamt och med en helt annan rytm än vad som gällde tidigare. Detta är ett fenomen man sett även i andra sporter, särskilt hockey har varit en sport där tempot har dragits upp rejält de senaste åren. Handbollen har också den gått upp i tempo, och det gäller därför att ha bättre kondition och styrka nu än vad som krävdes för bara ett par år sen. Faktum är att många av dem som var proffs på 80- och 90-talet kanske inte ens skulle hänga med i dagens matchtempo, vilket säger en hel del om hur mycket bättre spelarna idag måste vara för att nå till till exempel final i VM eller EM. Att det här är en stressfaktor är inget att snacka om, det är naturligtvis en faktor som bidrar till att både spelare och tränare känner sig stressade in i märgen.

Tänk på att reaktionen kan komma i efterhand

Det som är så lurigt med stress är att den inte alltid kommer när du befinner dig i en stressande situation, särskilt inte när det handlar om något som redan har mycket adrenalin inbyggt i sig. Det som är mest troligt är alltså att du inte kommer känna dig stressad under en match eller träning, utan att det kommer att komma smygande när adrenalinkicken går ner och du redan är hemma eller iväg någon annanstans. Det är då lätt att tänka sig att stressen beror på något annat, som till exempel hemlivet eller jobbet/studierna, men tänk på att det faktiskt kan vara en reaktion på ditt sportande, om än en lite långsam sådan.

Vi vill dock ändå slå ett slag för det faktum att sport i allmänhet och handboll i synnerhet också kan plocka bort mycket av din övriga stress. Att kunna fokusera på en match eller en träning gör att din hjärna kan koppla bort allt det andra, och du kan leva i nuet för stunden.

Leave a Reply