Blog

Hur man spelar handboll – en guide för nybörjare

Handboll är en populär sport i Sverige, med både tuffa klubblagsligor och ett herrlandslag som går till alla de stora internationella turneringarna, nu senast till EM där det slutade med ett silver. Även damlandslaget har rönt framgångar de senaste åren, efter att ha haft en dipp på ett par år. Men hur spelas då handboll – och hur kan man enklast lära sig reglerna? För alla som vill lära sig hur handboll går till, kanske för att spela själv eller för att kunna hänga med i matcherna bättre, har vi lagt upp spelet på ett så enkelt och tydligt sätt som möjligt.

Lagen

Vi börjar med det viktigaste – spelarna. Handboll spelas mellan två lag, och varje lag får ha sju spelare på planen. Vanligast är det att man har sex utespelare och en målvakt inne, men om man är i ett pressat läge kan man plocka ut målvakten för att istället köra offensivt med sju utespelare. Det är en risk, men det kan löna sig.

Matchens upplägg

Om vi pratar om en standardmatch i handboll sträcker den sig över 2 x 30 minuter, alltså en timmes speltid totalt. Precis som i ishockey är det ganska många byten i handboll, vilket innebär att nästan ingen spelare är på plan under alla matchens 60 minuter – förutom kanske målvakten. Spelet är designat att gå fort och därför har man en passivitetsregel vilket kan leda till att domaren blåser av ett anfall som går för långsamt. Om ett lag inte har kommit till ett avslut – hit räknas även missade målchanser – inom ett par minuter riskerar man att förlora bollen. Domaren kommer att först hålla upp armen som ett tecken på att passivitetsvarningen är på väg, och sedan blåsa av.

Hur handbollsplanen är uppbyggd

En handbollsplan är 40 meter lång och 20 meter bred. Målet är ganska stort, det mäter 3 x 2 meter i bredd och höjd. Det finns en halvcirkel framför varje mål som utespelarna inte får lov att gå innanför, denna är sex meter från målet. En spelare kan dock skjuta i luften eller i fallet från sex-meterslinjen, detta är vanligt bland annat från kantspelare. Målvakten får inte lov att ta med sig bollen utanför denna linje.

Grundläggande regler

Det finns såklart ett par regler man måste hålla koll på om man ska hänga med i spelet. Några av dem handlar om domarens avblåsningar, och vad de betyder. Handboll är inte lika fritt från kontakt som basket, men det är inte tillåtet att vara aggressiv på plan eller tackla som man får lov att göra till exempel i ishockey. Om något sådant ändå händer kommer domaren att blåsa av och dela ut frikast, plus eventuellt en utvisning, om det var en grov förseelse. Utvisningarna varar i två minuter. Man kan också få straffkast, detta händer om anfallaren hade kontroll över bollen och hade en klar målchans när regelbrottet skedde. Om det var en försvarare som hade bollen eller om anfallaren inte hade en målchans döms frikast.