Blog

De bästa handbollsspelarna just nu

Varje år utses världens bästa handbollsspelare. Utmärkelsen röstas fram av 24 olika journalister i en internationell jury. Juryn är långt ifrån ensam, omröstningen förstärks med rösterna från över 70 000 handbollsfans över hela världen. Juryn brukar innehålla olika medlemmar varje år.

2019 överraskar oss med många nordbor i listan. Vilka blev utsedda till världens absolut bästa handbollsspelare i år? Här kommer en uppdaterad lista:

Magnus Jondal – Norge

Sander Sagosen – Norge

Rasmus Lauge – Danmark

Fabian Wiede – Tyskland

Ferran Sole Sala – Spanien

Bjarte Myrhol – Norge

Niklas Landin – Danmark

Alla dessa fantastiska spelare har var sitt specialområde. Till exempel är Niklas Landin (Danmark) målvakt medan Ferran Sole Sala (Spanien) spelar i höger offensive.

Norden visar framfötterna i handbollen

5 av sammanlagt 7 nominerade och utvalda spelare kommer från Norden. Sverige är inte representerat men däremot visar Norge framfötterna med hela 3 spelare – Magnus Jondal, Sander Sagosen och Bjarte Myrhol.

Danmark har också en stark närvaro med sina mäktiga spelare – Rasmus Lauge och Niklas Landin. Det blir intressant att se ifall Norden är lika starkt representerat även under år 2020. Det kan vi gott hoppas på.

Vad går handboll ut på?

Handboll är en av nutidens mest populära sporter. Det är en dynamisk lagsport som spelas mellan två lag bestående av sju spelare vardera. Handbollens huvudidé går ut på att passa en boll mellan lagkamraterna för att göra mål.

En match delas upp i två perioder där varje period brukar hålla på i ungefär 30 minuter. Efter en timme är alltså matchen avgjord. Laget med flest mål vinner.

Det finns möjlighet att spela handboll på olika nivåer. Är man väldigt duktig kan man spela handboll på proffsnivå i olika internationella handbollslag världen över. Likt fotbollen köper utländska lag spelare som går med på att flytta till ett annat land och lag och spela för det. Det är oftast handbollsklubben som förhandlar sådana byten.

Svenska handbollens historia

Den första svenska handbollsmatchen spelades år 1907 i Karlskrona. År 1934 startade Allsvenskan för herrar i Sverige. Ganska långt efter fick damerna också vara med, det var nämligen inte förrän år 1971.

Under 1970 förändrades handbollen. Det var då man började spela inomhus mer än förut. Och det var 1972 som inomhushandboll fick sitt officiella erkännande och blev en del av de olympiska spelen.

I Sverige idag spelas det handboll både i skolor och under fritiden av både tjejer och killar. Utomlands t.ex. i Spanien är det mest herrar som spelar.

Leave a Reply